Lasagne bolognese



Na boloňskou omáčku:
1 lžíce oleje
1 střední cibule
2 stroužky česneku
0,5 kg mletého hovězího masa
1 konzerva sekaných rajčat
1 rajčatový protlak (ten větší)
bazalka
oregáno
sůl 

Na bešamel:
50 g másla
50 g polohrubé mouky
2 hrnky mléka
voda (zhruba dalších 1 1/2 hrnku)
muškátový oříšek
sůl
150 g sýru gouda

Dále potřebujeme:
lasagne
250 g sýru gouda na posypání

Nejprve si uděláme boloňskou omáčku, na kterou si na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na drobno nakrájený česnek a poté mleté maso. Pořádně maso proděláme a poté přidáme sekaná rajčata a rajčatový protlak (ten mám nejradši z Kauflandu, protože má výraznější chuť než ostatní) a přidáme trochu vody - zhruba 1 plechovku od rajčatového protlaku. Pořádně osolíme, přidáme bazalku a oregáno a dusíme. 

Na bešamel si rozpustíme na pánvi máslo, které zaprášíme hladkou mouku, zamícháme a necháme tak 5 minut osmahnout. Poté přilijeme postupně mléko a mícháme, aby se nám v bešamelu neudělali hrudky. Poté naředíme ještě vodou, podle potřeby, dostatečně osolíme a přidáme trochu muškátového oříšku. Nakonec do bešamelu přisypeme sýr a necháme rozpustit.

Do zapékací mísy/pekáčku nejprve dáme lehkou vrstvu bešamelu, na který položíme první vrstvu plátů lasagní, které nijak předem nevařím, je to zbytečné, prodělají se pečením v omáčce. Na ně pak přijde boloňská omáčka, poté bešamel a poté další plát lasagní. Postup dvakrát zopakujeme. Jako poslední vrstvou by měl být bešamel. Na ten pak nasypeme nastrouhaný sýr a dáme do trouby vyhřáté na 185° C a pečeme zhruba 45 minut.

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Vystavil Denisa Kinclová v 3:15 /// vzpomínáš jak kámošky říkali, že vypadáš jako kulíšek...tady je vysvětlení:)
    -dej vědět, až to budeš opět kuchtit, ani to nevyndavej z pekáče, celý moje !

    OdpovědětVymazat
  3. No dneska jsme je zrovna měli k večeři, ale bohužel nic nezbylo :D Jinak ten uvedenej čas neni středoevropskej, ve 3:15 toho našeho už opravdu většinou spím :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky