Tvarohový mřížkový koláč


Tento koláč děláme doma už pár let a důvod je jednoduchý, je prostě výborný. Pro ty, kdo mají rádi tvaroh tak, jako já, rozhodně doporučuji ho vyzkoušet. 

Těsto:
300 g polohrubé mouky
150 g hery nebo jiného tuku na pečení
70 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce mléka
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek na potření

Náplň:
4 lžíce krupicového cukru
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
250 g tučného tvarohu ve vaničce
1 vanilkový pudink - prášek
kůra z 1/2 citronu

Polohrubou mouku nasypeme na vál (nejlépe na ten silikonový, bez které se v dnešní době už neobejdu) a promícháme s kypřícím prášek. Přisypeme cukr s citronovou kůrou a do sypké směsi uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a přidáme změklé máslo a mléko. Rukama vypracujeme hladké těsto, které vložíme do lednice, zatímco si připravíme zbytek.

Troubu si předehřejeme na 180° C a než se nám vyhřeje na požadovanou teplotu, připravíme si tvarohovou náplň. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je se špetkou cukru do tuha. Do druhé mísy vyklepneme žloutky, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Poté přidáme tvaroh (nejlepší je tučný, ale můžete použít jakýkoliv), přisypeme pudinkový prášek a nastrouháme citronovou kůru. Vyšleháme v hladký krém a nakonec lehce stěrkou vmícháme sníh z bílků.

Poté si vyválíme zhruba 2/3 těsta na šířku cca 0,5 cm, vymažeme si máslem formu na koláč a těsto do ní opatrně přeneseme. Tvarohovou náplň dáme na těsto a ze zbytku těsta vyválíme obdélník, který nakrájíme na stejně široké proužky. Ty pak klademe na tvarohovou náplň tak, abychom vytvořili mřížku. Koláč potřeme žloutkem a dáme do trouby zhruba na 15-20 minut

Hotový koláč necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. 


Komentáře

Oblíbené příspěvky