Tomatová polévka






























Tuto polévku děláme doma již delší dobu. Dříve jsme si jí dávali v naší oblíbené pizzerii, ale není důvod si jí neudělat doma plný "kotel". Je zdravá, je dietní a zasytí.

Potřebujeme:
1 střední cibuli
2 mrkve
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
1 konzervu loupaných rajčat
1 rajčatový protlak
1 rajčatové pyré
voda dle potřeby (cca 1/2 - 3/4 l)
sůl a pepř
4 lžičky bazalky (hrst čerstvé)
1 lžička tymiánu
1 lžička oregana

na ozdobu:
parmezán
čerstvá bazalka
zakysaná smetana

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a nadrobno nakrájený česnek, krátce osmahneme, přidáme nakrájená loupaná rajčata a rajčatové pyré a chvilku povaříme. Poté přilijeme vodu a vaříme zhruba 20 minut. Když je mrkev měkká, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme rajčatový protlak. Osolíme, opepříme a okořeníme bazalkou (cca 4 lžičky koření nebo hrst čerstvé), tymiánem a oreganem. Koření rozemneme mezi prsty, aby byla chuť intenzivnější.

Podáváme posypané parmezánem, ozdobené kopečkem zakysané smetany a snítkou bazalky. Nejlepší je s ještě teplou focacciou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky