Princesstårta



Další vzpomínka na Švédsko tentokrát v podobě princeznina dortu - Princesstårta.

Na korpus o průměru 16 cm:
4 vejce
170 g cukru
90 g hladké mouky
70 g kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva

Na krém:
200 ml smetany ke šlehání (stačí 31%)
4 lžíce mléka
2 žloutky
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu (gustin)
1/2 lžičky vanilkového aroma

Dále:
400 ml smetany (40%)
2 lžíce moučkového cukru
4 lžíce malinové marmelády

Na potažení:
sv. zelený marcipán na potažení

Na ozdobení:
tm. zelený marcipán na lístky růže
růžový marcipán na růžičku
+ moučkový cukr na posypání

1. Korpus - Nejprve si vyšleháme celá vejce s cukrem do bílé pěny, což trvá přibližně 10 minut. Poté si ve vedlejší misce promícháme škrob s moukou a práškem do pečiva a stěrkou opatrně vmícháme k vyšlehaným vejcím. Těsto přendáme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 minut.

2. Krém: Smetanu vlijeme do kastrůlku a dáme vařit. Mezitím si v kelímku od smetany rozmícháme 2 žloutky s trochou mléka, vanilkovým aroma a škrobem, a když se smetana začne vařit, přilijeme okamžitě žloutkovou směs. Poté chvíli mícháme, dokud krém neztuhne a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout.

3. Smetana: Smetanu si vyšleháme s cukrem do trochu hustší šlehačky.

4. Sestavení dortu:  Korpus si rozřízneme na 3 části. První plát si potřeme malinovou marmeládou a poté navršíme půlku vanilkového krému. Na to poklademe druhý plát a opět potřeme marmeládou a krémem. Teď přijde na řadu větší polovina šlehačky (ano vím, že větší polovina neexistuje, ale jistě víte, co mám na mysli ;)), kterou navršíme na dort do tvaru kopce. Na šlehačku pak přiložíme poslední plát. Nakonec zbytkem smetany pomažeme celý dort.

5. Potažení: Marcipán tentokrát opravdu ten z mandlí a ne žádnou potahovací hmotu, ta by se na smetaně rozpustila si nejprve obarvíme potravinářskými barvivy (pokud jsme si ho už nekoupili barevný) a vyválíme na tenkou placku tak, aby nám vystačila na pokrytí celého dortu. Při válení si vypomůžeme kukuřičným škrobem, aby se nám marcipán nelepil na podložku a k válečku. Poté marcipán opatrně přendáme na dort, jemně uhladíme a přebytečný marcipán odkrojíme.

6. Dokončení: Teď už zbývá dort posypat moučkovým cukrem a ozdobit růžičkou z marcipánu. Dobrý video-návod na takovou růžičku najdete zde -> jak udělat růžičku z marcipánu











Komentáře

Oblíbené příspěvky