ŘEPOhody


Rizoto s červenou řepou





Pro dvě osoby:
1 lžíce oleje
tenký plátek másla
1 malá cibule
70 g rýže
3/4 l kuřecího vývaru (voda+bujón)
1 menší uvařená červená řepa
2 lžičky vinného octa
sůl
pepř
tymián
parmezán
zakysaná smetana

Nejprve si rozpálíme olej s máslem a osmahneme na něm cibulku. Poté přidáme rýži a taktéž ji osmahneme. Mezitím si v konvici uvaříme vodu a zalijeme s ní kostku bujonu. Když je rýže osmahlá přilijeme sběračku vývaru a rýži vaříme a postupně doplňujeme tekutinu, vždy cca po jedné sběračce. Když se odpaří přilijeme další a opakujeme, dokud není rýže měkká.

Poté do rýže přimícháme červenou řepu, kterou jsme si předtím na hrubo nastrouhali na struhadle. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, promícháme a je hotovo. Podáváme posypané parmezánem s kopečkem zakysané smetany.


Salát s červenou řepou a mozzarellou


pro dvě osoby:
1 uvařená červená řepa
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
dýňová semínka
1 mozzarella
ledový salát

Nejprve si nakrájíme uvařenou řepu na menší kousky a dáme jí do pekáčku. V misce si smícháme olej s octem a medem a řepu touto zálivkou přelijeme. Pořádně řepu osolíme a opepříme a dáme péct do trouby na 190 stupňů přibližně na 20 minut. Mezitím si natrháme ledový salát a mozzarelu a opražíme na pánvi dýňová semínka. Poté již jen navrstvíme na salát upečenou řepu a přelijeme sosem, který z řepy vznikl.

Pomazánka z červené řepy



1 menší uvařená červená řepa
1 malá cibule
1 polotučný tvaroh
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
3 stroužky česneku
sůl
pepř

Řepu si nastrouháme na jemno na struhadle a smícháme s tvarohem, prolisovaným česnekem a majonézou. Přidáme na velmi drobno nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme, pořádně promícháme a je hotovo. Podáváme s pečivem.


Komentáře

Oblíbené příspěvky