Švédské kuličky s bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkami

























Švédské kuličky:
1 cibule
1 lžíce másla
600 g mletého masa (vepřové + hovězí)
2 plátky toastového chleba
1/4 hrnku mléka
sůl (cca 2 lžičky)
pepř
špetka muškátového oříšku
5 lžic strouhanky
+ olej na smažení

Nejprve si na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Ve vedlejší míse si nakrájíme toastový chléb na malé kostičky a zalijeme ho mlékem, poté přidáme maso, žloutky, osolíme, opepříme a přidáme strouhanku a osmaženou cibuli. Všechno zpracujeme v konzistentní hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Ty pak osmahneme na menší vrstvě oleje a necháme v teple.

Smetanová omáčka:
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1 hrnek mléka
3/4 kostky bujonu
100 ml smetany ke šlehání
voda (zhruba hrnek a půl)

Smetanovou omáčku si připravíme tak, že na menším plameni rozpustíme máslo, do kterého pak přisypeme mouku a základ chvilku osmahneme. Poté vlijeme mléko a pořádně mícháme metličkou, aby se nám neutvořily hrudky. Postupně jak směs houstne, tak přidáváme vodu. Ke konci pak rozmícháme v omáčce bujon a vlijeme smetanu ke šlehání a pořádně promícháme.

+ bramborová kaše
+ brusinkový kompot

Švédské kuličky podáváme s bramborovou kaší a brusinkovým kompotem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky