Švédské kuličky se špagetami a rajčatovou omáčkou




Švédské kuličky:
1 cibule
1 lžíce másla
600 g mletého masa (vepřové + hovězí)
2 plátky toastového chleba
1/4 hrnku mléka
sůl (cca 2 lžičky)
2 žloutky (popř. 1 celé vejce)
pepř
špetka muškátového oříšku
5 lžic strouhanky
+ olej na smažení

Nejprve si na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Ve vedlejší míse si nakrájíme toastový chléb na malé kostičky a zalijeme ho mlékem, poté přidáme maso, vejce, osolíme, opepříme a přidáme strouhanku a osmaženou cibuli. Všechno zpracujeme v konzistentní hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Ty pak osmahneme na menší vrstvě oleje a necháme přikryté v teple. Kdo není příznivce smažení, může kuličky upéct v troubě. Kuličky podlijeme trochou vody a pečeme na 180°C přibližně 40 minut.

Rajčatová omáčka:
3 lžíce olivového oleje
1 střední cibule
1 konzerva loupaných rajčat
1 rajčatový protlak
1 plechovka od protlaku vody
pepř
sůl
3 lžičky sušené bazalky
1 lžička sušeného oregana

Na oleji si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a poté přidáme konzervu loupaných rajčat, rajčatový protlak, vodu a promícháme. Poté pořádně osolíme, opepříme, přidáme bazalku a oregano a chvilku podusíme.

Dále potřebujeme:
špagety
parmezán na posypání

Mezitím si uvaříme špagety dle návodu na obale. Podáváme je se švédskými kuličkami přelitými rajčatovou omáčkou a posypané parmezánem.

Komentáře

  1. V poslední době se snažím experimentovat s různými omáčkama á la švédské koule, ale přijde mi, že nakonec to skončí vždycky u velmi podobného výsledku. Tak bych asi potřebovala trochu inspirace. Nebo možná ji mám až moc. Těžko říct. Jen co u nás skončí rekonstrukce podlaha do kuchyně, tak budu ve snažení experimentovat, jen to ale chce vymyslet nějaký trochu jiný přístup. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky