Vánoční štola
rumové rozinky:
100 g rozinek
rum
na kvásek:
100 ml mléka
1 kostka droždí
1 lžíce cukru
na těsto:
kvásek
500 g hladké mouky
100 g cukru
170 g másla nebo margarínu
1 vanilkový cukr
1 špetka soli
2 vejce
100 ml mléka
Špetka muškátového oříšku
1/2 lžičky mandlového aroma
100 g pomerančového želé
100 g citronového želé
100 g mletých mandlí
na dokončení:
50 g másla
moučkový cukr
Rozinky si namočíme přes noc do rumu. Druhý den začneme kváskem, který si připravíme smícháním kostky droždí, lžíce cukru a 100 ml teplého mléka. Promícháme a necháme zhruba 15 minut stát, dokud kvásek nenabude.
Mezitím si v míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, vanilkový cukr, muškátový oříšek, mandlové aroma, teplé mléko, rozehřáté máslo (ne horké) a vejce a poté přidáme i nakynutý kvásek a zpracujeme hladkou hmotu. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout zhruba hodinu.
Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky, citronové a pomerančové želé a mandle. Těsto vyválíme na silnější plát, přeložíme, přeneseme na plech na pečící papír a necháme kynout ještě přibližně 20 minut.
Troubu si vyhřejeme na 200 stupňů a pečeme přibližně 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 a pečeme zhruba dalších 35 minut. Když je štola hotová, vyndáme jí z trouby, potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat