Holandsko - Rotterdam, den Haag


Původně jsme sice měli v plánu jet opět do Amsterdamu, protože se nám tam hodně líbilo, ale nakonec vyhrál Rotterdam, měli levnější letenky, ještě jsme tam nebyli a navíc je to zhruba 15 minut vlakem do Haagu (čtěte "den Hach" s menším zachrochtnutím u ch), takže se to dalo příjemně spojit.























 Erasmusbrug (Rotterdam)




























Kijk-Kubus aneb Krychlové domy (Rotterdam)




























den Haag


obrazárna Mauritshuis (den Haag)





















































Ridderzaal v komplexu budov Binnenhofu (den Haag)


Doprava a cesta z/na letiště


Ohledně cesty z letiště Rotterdam the Hague airport doporučuji jet do Rotterdamu autobusem č. 33. Jízdenka vyjde na 3 Eura. Problém však může nastat, pokud přilétáte, nebo odlétáte v nočních či brzkých ranních hodinách a máte v plánu se dostat na letiště veřejnou dopravou. Sice zde fungují tzv. BOB-bus, ale na letiště z centra nic nejezdí (nebo jsme alespoň žádný spoj na letiště nenašli, a ani pán na hotelu o ničem nevěděl). Nejlevněji vyjde asi služba Tinker https://tinker.travel/, musí se však objednat 24 hodin předem, pokud tak neučiníte, máte bohužel smůlu a budete si muset vzít klasické taxi, které vyjde zhruba na 25 Eur.

Po městě se pak můžete pohybovat buď pěškobusem nebo veřejnou hromadnou dopravou, kde lístek platí na metro, tramvaj i autobus. Nemusíte zde také řešit žádné zóny, jako mají například v Berlíně. Bližší informace o dopravě a jejích cenách naleznete -> zde.


Co ochutnat


PATAT FRIES - obří hranolky podávané v kornoutku většinou s pořádnou dávkou majonézy, kečupu či jiné omáčky (nebývá zahrnuta v ceně).


Patat

STROOPWAFELS - jedny z mých nejoblíbenějších oplatek, plněné karamelovým sirupem. Na kalorie v tomto případě nekoukejte.

                                                Zdroj obrázku: zde

STAMPPOT - bramborová kaše smíchaná s různými druhy zeleniny, jako je špenát, kapusta či mrkev. Podává se buď s masovými kuličkami nebo s klobásou.



LIMBURGSE VLAAI (RECEPT ZDE- mřízkový koláč plněný většinou meruňkovou či višňovou náplní, výborný například s KOFFIE VERKEERD (čti "kofí frfkérd") - káva s mlékem, neboli spíše mléko s kávou (obdoba latté).



Pokud jste příznivci sladkého, můžete zajít na lívanečky POFFERTJES či palačinky PANNENKOEKE, pokud dáváte naopak přednost slanému, ochutnejte syrovou rybu NIEUWE HARING.

Kde se najíst


Pokud nechcete vysedávat pouze po restauracích, doporučuji navštívit řetězec Albert Heijn, kde mají nepřeberné množství různých druhů zeleninových salátů, sandwichů a jiných hotových jídel. Nabízí také holandské speciality - Stroopwafels, Stamppot, Limburgse Vlaii, vafle apod. Výborné a za přijatelnou cenu mají také smoothie a freshe z různého ovoce a spoustu sladkostí a jiných věcí, které jste možná v Čechách nikdy neviděli, takže si tam můžete chvílemi připadat, jak Alenka v Říši divů. Doporučuji například skvělý hruškový džus Perealere.
V Rotterdamu jede hlavně zahraniční kuchyně. Je tu především spoustu rychlých občerstvení s tureckým jídlem a Kebabem a dále pak čínské a indické restaurace. Dobrá mi přišla například čínská restaurace Wok to go, kde dostanete jídlo do krabičky a můžete si ho vzít s sebou, či sníst na místě. Už za 4 Eura máte například Teriyaki chicken s nudlemi, a to pořádnou porci, + 1 Euro za plechovku pití. Není to sice žádný kulinářský zážitek, ale pokud chcete něco rychlého za dobrou cenu, tak je to fajn. Nechybí zde ani klasické fastfoody jako MCDonald, KFC a BurgerKing.

Primark


Kromě jídla musím zmínit ještě dvoupatrový Primark, který je poměrně nový a nachází se přímo u stanice metra Alexander - linka A i B. Je tam i obrovské nákupní centrum Alexandrium Shopping Center, takže pokud máte rádi nakupování, určitě si přijdete na své. Jen nedoporučuji chodit tam s chlapem. Pokud máte takového, který nakupuje rád, pak vám gratuluji :D.







Dovolenou jsem si užila a v Rotterdamu se mi líbilo, jsem ráda, že jsem tam byla, ale znovu už tam jet nemusím. Pokud jste v Holandsku ještě nebyli, tak rozhodně doporučuji jet do Amsterdamu (tam se sama ráda ještě někdy podívám). Rotterdam je sice fajn, moderní město, ale není tam moc památek a míst k vidění, a co se týče Haagu, tak tam to platí stejně tak. Rotterdam si však u mě udělal malý plus tím Primarkem.




Komentáře

Oblíbené příspěvky