Sachr dort


























Na korpus o průměru 20 cm:
6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
110 g pískového cukru
špetka soli
110 g cukru moučka
150 g másla
150 g čokolády (>80% kakaa)
150 g mouky

poleva:
180 g pískového cukru
90 ml vody
180 g hořké čokolády (>50% kakaa)

dále:
300 g meruňkové marmelády
100 g hořké čokolády na obsypání boků

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky si vyšleháme s pískovým cukrem a špetkou soli do tuha. V druhé míse si vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a poté zašleháme jeden žloutek po druhém. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme trochu vychladnout, aby nebyla čokoláda horká (a máslo se nám nesrazilo) a vlijeme jí k vyšlehanému máslu s cukrem a vejci. Zašleháme a nakonec přidáme mouku a opět prošleháme. K těstu nakonec nadvakrát opatrně stěrkou přidáme bílky a poté těsto přendáme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 45 minut. Poté píchneme špejlí, zda těsto nelepí, a pokud ne, můžeme korpus vyndat a nechat vychladnout.

Když je korpus vychladlý, vyndáme ho opatrně z formy, seřízneme do rovna a otočíme skrojem dolů. Poté podélně rozřízneme, namažeme půlkou meruňkové marmelády a přiklopíme a nakonec ho pomažeme celý z vrchu druhou půlkou. Mezitím než si připravíme polevu si dáme dort vychladit do lednice.

V hrnci si rozpustíme cukr ve vodě a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut, dokud cukr trochu
nezhoustne a poté odstavíme z plotny a přidáme čokoládu. Promícháme, necháme polevu chvilku zchladnout, ale ne moc, aby neztuhla a poté s ní pomažeme celý dort. Na závěr můžeme ještě obsypat boky kousky hořké čokolády a poté dáme dort vychladit do lednice nejlépe přes noc. Druhý podáváme nejlépe s domácí šlehačkou.





Komentáře

Oblíbené příspěvky