Meruňkový mřížkový koláč - Limburgse abrikozenvlaai


kvásek:
1/2 hrnku teplého mléka
3/4 kostky droždí
1 lžička cukru

těsto:
kvásek
300 g hladké mouky + dle potřeby
3 lžíce pískového cukru
špetka soli
1 žloutek
3 lžíce oleje
30 g rozpuštěného másla

náplň:
1 kg meruněk
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce třtinového cukru
150 ml vody
3 lžičky bramborového škrobu

dále:
bílek + trochu vody na potření
máslo a strouhanka na vymazání formy

Nejprve si z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Než nám vzejde, což trvá zhruba 15 minut smícháme si v míse hladkou mouku s cukrem, solí, žloutkem, olejem, máslem a mlékem a poté přidáme i vykynutý kvásek a zpracujeme v hladké nelepivé těsto. Dáme do misky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 3/4 hodiny na teplém místě.

Mezitím si připravíme náplň. Meruňky dáme do hrnce s vařící vodou, přidáme citronovou šťávu a vaříme zhruba 10 minut. Poté slijeme vodu a necháme vychladnout, abychom mohli odstranit slupku a meruňky také vypeckujeme. Poté přendáme do hrnce, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni zhruba 20 minut. Ke konci si rozmícháme ve studené vodě škrob a přilijeme k meruňkám a krátce povaříme do zhoustnutí.

Když je těsto vykynuté, vymažeme si formu máslem, vysypeme strouhankou a poklademe 3/4 těsta. To propícháme vidličkou a přendáme na něj meruňkovou náplň. Zbytek těsta si vyválíme, nakrájíme na proužky a vytvoříme mřížku. Nakonec už jen potřeme bílkem rozmíchaným s trochou vody a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme dozlatova zhruba 25 minut. Tento skvělý, holandský koláč chutná nejlépe druhý den, když ho necháte přes noc odležet v lednici.

Originální recept naleznete zde.

Komentáře

Oblíbené příspěvky