Babiččina vánočka




























kvásek:
100 ml mléka
1 droždí
1 lžíce cukru

těsto:
kvásek
1 kg polohrubé mouky
180 g pískového cukru
250 g másla
50 ml oleje
3 žloutky + 1 vejce
100 ml mléka
120 g mandlových plátků
120 g rozinek
špetka soli
citronová kůra

plátky mandlí na posypání
vejce na potření
mouka na poprášení
špejle

1. Nejprve si připravíme kvásek. Mléko si ohřejeme, aby bylo teplé a poté do něj rozdrobíme kostku droždí, přidáme lžíci cukru a pořádně promícháme. Necháme na teplém místě nakynout - zhruba 10 - 15 minut.

2. Mezitím si v míse smícháme mouku s cukrem, přidáme špetku soli a citronovou kůru. Poté přidáme rozpuštěné máslo, olej, žloutky a celé vejce, mléko a nakynutý kvásek a pořádně propracujeme, aby bylo těsto hladké. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba hodinu a půl.

3. Když je těsto vykynuté, přendáme ho na moukou posypaný vál. Rozdělíme si ho na 9 kousků, ze kterých rukama vytvarujeme stejně dlouhé proužky a z těch pak následovně upleteme copy. Spodní ze 4 dílů (popřípadě stačí udělat klasicky ze tří), prostřední ze tří a vrchní smotáme ze dvou.

4. Vánočku přendáme na plech na pečící papír a potřeme vajíčkem. Posypeme plátky mandlí a necháme kynout zhruba ještě 30 minut. Svrchu propíchneme vánočku několika špejlemi, aby se při pečení tolik nerozjela.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů zhruba 10 minut a poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších zhruba 45-50 minut.

Komentáře

  1. Tak škoda, že jsem tenhle recept neměla před Vánoci, bude určitě luxusně dobrá :) Takže musím vyzkoušet, díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, nebo je možné těsto použít na Velikonoce a udělat místo Vánočky mazanec :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky