Bûche de Noël - Vánoční poleno


na těsto:
5 vajec
100 g pískového cukru
100 g polohrubé mouky
1/2 lžíce holandského kakaa

na základní krém:
3 lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
2 lžičky instantní kávy
360 ml mléka
250 g másla
120 g moučkového cukru

krém na pomazání:
základní krém
100 g hořké čokolády

dále:
uvařená káva na potření rolády
moučkový cukr na poprášení



Nejprve si připravíme těsto. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a poté přidáme mouku s kakaem. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto přendáme na plech vystlaný pečícím papírem potřený máslem a uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C cca 10 minut. Po upečení odstraníme z těsta pečící papír a plát srolujeme a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Do kastrůlku dáme mléko, instantní kávu a polohrubou mouku a přivedeme k varu a neustále mícháme, dokud z nevznikne hustá kaše. Odstavíme ze zdroje tepla necháme vychladnout. Poté mléčnou kaši rozšleháme šlehačem a postupně zašleháme změklé máslo a cukr.

Část krému si odebereme (zhruba 1/4) a v kastrůlku ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Tu pak necháme zchladnout na pokojovou teplotu a přimícháme do krému.

Plát těsta rozmotáme, lehce pokapeme kávou a potřeme základním krémem. Roládu srolujeme a pomažeme čokoládovým krémem. Vidličkou nebo lžičkou vytvoříme vzorek dřeva a nakonec poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme dle fantazie.

Komentáře

Oblíbené příspěvky