Čokoládový třípatrový dort

Tak tohle je zatím ten nejlepší extra čokoládový dort, jaký jsem kdy upekla. Pokud někdo drží dietu, radši na tento recept ani nekoukejte, protože máslem a cukrem se zde rozhodně nešetří. Na druhou stranu, hřešit se musí, a když už, tak pořádně. Rozhodně to stojí za to :). Původní recept najdete ZDE, na stránkách mojí oblíbenkyně Dity P.  







Korpusy o velikosti Ø24, Ø18 a Ø12:

500 ml vody
1 kostka másla (250g)
70 g holandského kakaa
600 g hladké mouky
800 g cukru krupice
2 lžičky jedlé sody
4 vejce
250 ml podmáslí nebo kefíru

Krém:
6 hořkých čokolád (600g)
750 ml smetany ke šlehání



Nejprve si do kastrůlku dáme máslo, vodu a kakao a na mírném plameni mícháme, dokud se máslo nerozpustí a necháme lehce vychladnout. Ve větší míse si promícháme sypké suroviny: mouku, jedlou sodu a cukr a poté přidáme ty tekuté: podmáslí, vejce a kakaovo-máslovou směs. Všechno důkladně promícháme. Poté těsto rovnoměrně rozdělím do forem a pečeme na 160°C, menší cca 30 min, ostatní cca 45 minut. Po upečení necháme korpusy zchladnout na pokojovou teplotu.

Na čokoládový krém si nalijeme do kastrolu smetanu, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu a na mírném plameni zahříváme a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté necháme krém vychladit na pokojovou teplotu a následně dáme ještě chladit na pár hodiny (cca 3-4) do lednice, aby krém nebyl tekutý. Krém si můžeme připravit i den předem. Pokud by krém v lednici příliš ztuhl, můžeme ho lehce rozšlehat ručním mixérem.

Všechny 3 korpusy si podélně rozkrojíme na tři části a slepujeme k sobě krémem. Poté hotová patra položíme na sebe a následně i celý dort pomažeme zbytkem krému. Před podáváním dáme dort chladit na pár hodin do lednice, nejlépe přes noc. Kdo chce, může ještě dort ozdobit například jahodami a mátou či jakkoliv jinak dle fantazie.

Komentáře

Oblíbené příspěvky