Špaldovo-pohanková vánočka
těsto:
1/2 kostky droždí
1/2 kostky droždí
130 ml mandlového (či jiného) mléka
200 g celozrnné špaldové mouky
200 g celozrnné špaldové mouky
100 g pohankové mouky
50 g xylitolu + 8 kapek flavdrops vanilka
1 vejce + 1 žloutek
špetička soli
citronová kúra
30 g rozinek
20 g rozpuštěného kokosového oleje
dále:
+ vejce na potření
+ mandlové plátky na posypání (cca 20 g)
Postup:
Nejprve si rozdrobíme droždí ve 130 ml ohřátého mandlového či jiného mléka a necháme stát zhruba 15 minut na teplém místě, aby kvásek vykynul.
Mezitím si v míse smícháme sypké suroviny, tedy špaldovou a pohankovou mouku, malou špetku soli, citronovou kúru a xylitol (můžete nahradit i kokosovým cukrem či jiným sladidlem).
Poté přidáme 1 celé vejce + žloutek, flav drops, rozpuštěný kokosový olej a vykynutý kvásek a propracujeme v hladké těsto. Nakonec zapracujeme do těsta i osušené rozinky, které jsme si předem namočili ve vodě.
Těsto posypeme troškou mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny.
Poté si těsto rozdělíme a vytvoříme jednotlivé pramínky, ze kterých upleteme Vánočku. Pleteme nejlépe rovnou na plechu vystlaným pečícím papírem. Poté necháme Vánočku kynout zhruba ještě půl hodiny.
Vánočku potřeme vajíčkem, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 10 minut. Poté snížíme teplotu na 150°C a dopečeme zhruba ještě 20 minut.
Komentáře
Okomentovat